Македонски центар за меѓународна соработка - МЦМС

Медиумите за истражувањето „Глобално водство, соседство и односи со Бугарија“ PDF Печати Е-пошта
Четврток, 26 декември 2013 12:37

Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институтот за демократија Социетас Цивили – Скопје (ИДСЦС) за прв пат го спроведоа истражувањето „Глобално водство, соседство и односи со Бугарија“. Подолу се објавите на медиумите поврзани со резултатите од истражувањето.

Турција и Србија се најпријателски држави на Македонија

МЦМС и Институтот за демократија за прв пат го спроведоа истражувањето „Глобално водство, соседство и односи со Бугарија“.Граѓаните сметаат дека Србија, Турција, САД и Германија се најпријателски  земји и релативно хомогени по основ на етничка припадност за Македонија. Според нивното мислење Албанија , Шведска и Австралија се  разликуваат  по етничка основа. 

Извор: Фаланга

Македонците ја сметаат Турција за најпријателска земја

Македонските граѓани најдобро мислење од аспект на глобална политика имаат за Германија, додека за најпријателска земја  ја сметаат Турција, покажуваат резултатите од истражувањето „Глобално водство, соседство и односи со Бугарија“, што теренски го спровеле Македонскиот центар за меѓународна соработка и Институтот за демократија. 

Извор: Плусинфо

Анкета – Турција и Србија се најпријателски земји

Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институтот за демократија (ИДСЦС) за прв пат го спроведоа истражувањето „Глобално водство, соседство и односи со Бугарија“.Истото треба да послужи за информирана јавна дебата за предизвиците на Македонија во натамошните евроатлантски интеграции. Од центарот ги објавија наодите од првиот дел на истражувањето, во кој се испитувани ставовите на граѓаните за глобалното водство.

Извор: Инпрес

Македонците најдобро мислење имаат за Германија, најпријателска земја ни е Турција

Македонските граѓани најдобро мислење од аспект на глобалната политика имаат за Германија, а за најпријателска земја ја сметаат Турција, покажуваат резултатите од истражувањето што го спровеле Македонскиот центар за меѓународна соработка и Институтот за демократија. 

Извор: МКД вести

Турција е најпријателска земја, Германија е најценета држава за македонските граѓани

Турција е најпријателска земја, Германија е најдобра држава од аспект на глобална политика. Вакво мислење имаат македонските граѓани според резултатите од истражувањето на Македонскиот центар за меѓународна соработка и институтот за демократија.

Извор: Фактор

Германија – најценета, Турција – најпријателска земја

Турција е најпријателска, а Германија е најреспектирана земја од глобален аспект. Ова е мислењето на македонските граѓани што го покажуваат резултатите од најновото теренско истражување на Институтот за демократија направено за потребите на МЦМС и насловено како “Глобално водство и соседство“.

Извор: Алфа ТВ

Анкета: Турција и Србија најпријателски држави на Македонија

Граѓаните сметаат дека Србија, Турција, САД и Германија се најпријателски  земји и релативно хомогени по основ на етничка припадност за Македонија. Според нивното мислење Албанија , Шведска и Австралија се  разликуваат  по етничка основа. МЦМС и Институтот за демократија за прв пат го спроведоа истражувањето „Глобално водство, соседство и односи со Бугарија“.

Извор: Сител

Германија најценета, Турција најпријателска земја за Македонците

Турција е најпријателска, а Германија е најреспектирана земја од глобален аспект. Ова е мислењето на македонските граѓани што го покажуваат резултатите од најновото теренско истражување на Институтот за демократија направено за потребите на МЦМС, насловено како „Глобално водство и соседство“, спроведено на репрезентативен примерок од 1.000 испитаници во втората половина на ноември.

Извор: Економски Лидер 

Анкета на МЦМС: Турција најпријателска, а Германија најреспектирана земја

Турција е најпријателска, а Германија е најреспектирана земја од глобален аспект. Ова е мислењето на македонските граѓани што го покажуваат резултатите од најновото теренско истражување на Институтот за демократија направено за потребите на МЦМС, насловено како „Глобално водство и соседство“, спроведено на репрезентативен примерок од 1.000 испитаници во втората полобина на ноември.

Извор: Република

Турција, Србија и Америка најдобри пријатели на Македонија

Македонските граѓани најдобро мислење од аспект на глобалната политика имаат за Германија и САД. Истражувањето покажува дека најдобри пријатели на Македонија се Турција, Србија, САД, Германија и Албанија.

Извор: Канал 5

Македонците најдобро мислење имаат за Германија, најпријателска земја е Турција

Македонските граѓани најдобро мислење од аспект на глобална политика имаат за Германија, а за најпријателска земја ја сметаат Турција, покажуваат резултатите од истражувањето што го спровеле Македонскиот центар за меѓународна соработка и Институтот за демократија.

Извор: Дневник

За Македонците Турција е најпријателска земја

Скопје, 22 декември - Македонските граѓани најдобро мислење од аспект на глобална политика имаат за Германија, додека за најпријателска земја на Македонија ја сметаат Турција, покажуваат резултатите од истражувањето што деновиве теренски го спроведоа Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институтот за демократија (ИДСЦС).

Извор: Журнал

ИСТРАЖУВАЊЕ: Македонците ја ценат Германија а во Турција гледаат најдобар пријател

Македонските граѓани најдобро мислење од аспект на глобална политика имаат за Германија, додека за најпријателска земја  ја сметаат Турција, покажуваат резултатите од истражувањето што деновиве теренски го спровеле Македонскиот центар за меѓународна соработка и институтот за демократија.

Извор: Прес 24

Анкета – Турција и Србија се најпријателски земји

Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институтот за демократија (ИДСЦС) за прв пат го спроведоа истражувањето „Глобално водство, соседство и односи со Бугарија“.

Истото треба да послужи за информирана јавна дебата за предизвиците на Македонија во натамошните евроатлантски интеграции. Од центарот ги објавија наодите од првиот дел на истражувањето, во кој се испитувани ставовите на граѓаните за глобалното водство.

Извор: Охридпрес

За Македонците, Турција – пријател број еден

Турција, Србија, Германија, САД и Албанија ни се петте најпријателски земји, покажува испитувањето на јавното мислење спроведено од МЦМС и Институтот за демократија „Социетас цивилис“.

Извор: Први

Турција и Србија се најдобри сојузници на Македонија

Македонските граѓани најдобро мислење од аспект на глобална политика имаат за Германија, додека за најпријателска земја на Македонија ја сметаат Турција. Ова го покажуваат резултатите од истражувањето што деновиве теренски го спроведоа Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институтот за демократија (ИДСЦС).

Извор: Вечер

Македонците најмногу ја ценат Германија, а Турција ја сметаат за најпријателска

Македонските граѓани најдобро мислење од аспект на глобална политика имаат за Германија, додека за најпријателска земја на Македонија ја сметаат Турција. Ова го покажуваат резултатите од истражувањето што деновиве теренски го спроведоа Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институтот за демократија (ИДСЦС).

Извор: Кајгана

Македонските граѓани сметаат дека Турција и е најдобар пријател на Македонија

Македонските граѓани најдобро мислење од аспект на глобална политика имаат за Германија, додека за најпријателска земја  ја сметаат Турција, покажуваат резултатите од истражувањето што деновиве теренски го спровеле Македонскиот центар за меѓународна соработка и институтот за демократија. 

Извор: 24 Вести

Македонците најмногу ја ценат Германија, а Турција ја сметаат за најпријателска

Македонските граѓани најдобро мислење од аспект на глобална политика имаат за Германија, додека за најпријателска земја на Македонија ја сметаат Турција.

Ова го покажуваат резултатите од истражувањето што деновиве теренски го спроведоа Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институтот за демократија (ИДСЦС)

Извор: Макфакс

 

Проекти

Civica Mobilitas Мојот Избор

Ново

Се наоѓаш тука  : Почетна Вести и јавност МЦМС во медиумите Медиумите за истражувањето „Глобално водство, соседство и односи со Бугарија“