Македонски центар за меѓународна соработка - МЦМС

Медиумите за вториот дел од истражувањето „Глобално водство, соседство и односи со Бугарија“ PDF Печати Е-пошта
Вторник, 14 јануари 2014 14:16

На 29 декември 2013 година МЦМС и ИДСЦС го објавија вториот дел од истражувањето „Глобално водство, соседство и односи со Бугарија“. Подолу се известувањата на медиумите за тоа.

Анкета на МЦМС: Србија најпријателска, Грција нејнепријателска за Македонија

Србија најголем пријател на Македонија, Грција најмал. Бугарија и Албанија се во средината на листата на најпријателски соседи на земјава, според анкетата на Македонскиот центар за меѓународна соработка, за односите на Македонија со соседите.

Извор: Алфа

Анкета: Односите со соседите се важни за Македонија.

Односите со соседите се важни за Македонија, според големо мнозинство од 93,2  отсто на граѓаните. Од петте соседи, граѓаните ја перципираат Србија (42,5 %) како најпријателски сосед, по која следи Албанија (18,5 %), додека најнепријателски сосед е Грција (81,2%), а секој петти граѓанин (22,8 %) мисли дека ниту еден сосед не е најпријателски за Македонија.

Извор: Канал 5

Анкета: Србија најпријателска, Грција најнепријателска за Македонците

Ако за крупните политички прашања имаат различни ставови, за соседите ги поклопија мислењата. Симпатизерите на двете најголеми политички партии во Македонија се сложија дека Србија е најпријателскиот сосед, држејќи го првото место со 42 отсто од гласовите. Но очекувано одговорите на анкетата се разликуваат по етничка припадност. Ако за македонците без разлика на партиското симпатизерство Србија е убедливо пред останатите држави од соседството, за албанците во Македонија најпријателски расположена земја е Албанија. За Србија се изјасниле 54 проценти од македонците а само 14 отсто од албанците. 56 е процентот со кој симпатизерите на ВМРО-ДПМНЕ ја поддржале Србија, наспроти 50 отсто од поддржувачите на СДСМ.

Извор: Сител

Анкета: Односите со соседите се важни за Македонија

Односите со соседите се важни за Македонија, според големо мнозинство од 93,2  отсто на граѓаните. Од петте соседи, граѓаните ја перципираат Србија (42,5 %) како најпријателски сосед, по која следи Албанија (18,5 %), додека најнепријателски сосед е Грција (81,2%), а секој петти граѓанин (22,8 %) мисли дека ниту еден сосед не е најпријателски за Македонија.

Извор: 24 Вести 

Политиката кон Македонија ги гради перцепциите на граѓаните кон соседите

Дали Србија ни е навистина најпријателскиот сосед, а Грција најнепријателскиот? Граѓаните ги градат перцепциите за државите што не опкружуваат врз основа на тоа како ја доживуваат нивната политика  кон Македонија, а не врз основа на лично искуство, или посакувана блискост, оценува аналитичарот Сашо Клековски.

Извор: 24 Вести

Анкета на МЦМС: Србија најпријателски, Грција најнепријателски сосед

Од петте соседи, македонските граѓаните, односно 42,5 проценти, ја перцепираат Србија како најпријателски сосед на Македонија, по која следи Албанија со 18,5 проценти, додека 81,2 проценти изјавиле најнепријателски сосед е Грција, покажало истражувањето на Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институтот за демократија (ИДСЦС).

Извор: Тера телевизија

Граѓаните ја перцепираат Србија како најпријателски сосед

Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институтот за демократија (ИДСЦС) за првпат го спроведоа истражувањето „Глобално водство, соседство и односи со Бугарија“, кое треба да послужи за информирана јавна дебата за предизвиците на Македонија во натамошните евроатлантски интеграции.

Извор: Орбис телевизија

Најдобри соседи ни се Србите, од јужните нема фајде!

Прашани посебно за секој сосед, граѓаните на Македонија ги имаат следните перцепции за пријателското или неутрално однесување: Србија (87,1%), Албанија (71,3%), Косово (64,4%), Бугарија (53,4 %) и Грција (7,95 %), се вели во соопштението на МЦМС

Извор: Вечер

СРБИЈА НАЈПРИЈАТЕЛСКА ЗА МАКЕДОНЦИТЕ, АЛБАНИЈА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Односите со соседите се важни за Македонија, според големо мнозинство од 93,2 отсто на граѓаните. Од петте соседи, граѓаните ја перципираат Србија (42,5 отсто) како најпријателски сосед, по која следи Албанија (18,5), додека најнепријателски сосед е Грција (81,2), а секој петти граѓанин (22,8 отсто) мисли дека ниту еден сосед не е најпријателски за Македонија.

Извор: Дневник

АНКЕТА: ОДНОСИТЕ СО СОСЕДИТЕ ВАЖНИ ЗА МАКЕДОНИЈА

Односите со соседите се важни за Македонија, според големо мнозинство од 93,2 отсто на граѓаните. Од петте соседи, граѓаните ја перципираат Србија (42,5 %) како најпријателски сосед, по која следи Албанија (18,5 %), додека најнепријателски сосед е Грција (81,2%), а секој петти граѓанин (22,8 %) мисли дека ниту еден сосед не е најпријателски за Македонија.

Извор: Вест

Анкета: Односите со соседите се важни за Македонија

Односите со соседите се важни за Македонија, според големо мнозинство од 93,2 отсто на граѓаните. Од петте соседи, граѓаните ја перципираат Србија (42,5 %) како најпријателски сосед, по која следи Албанија (18,5 %), додека најнепријателски сосед е Грција (81,2%), а секој петти граѓанин (22,8 %) мисли дека ниту еден сосед не е најпријателски за Македонија.

Извор: МИА

Анкета на МЦМС: Србија најпријателски, Грција најнепријателски сосед

Од петте соседи, македонските граѓаните, односно 42,5 проценти, ја перцепираат Србија како најпријателски сосед на Македонија, по која следи Албанија со 18,5 проценти, додека 81,2 проценти изјавиле најнепријателски сосед е Грција, покажало истражувањето на Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институтот за демократија (ИДСЦС).

Извор: Макфакс

Граѓаните ја перцепираат Србија како најпријателски сосед

Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институтот за демократија (ИДСЦС) за првпат го спроведоа истражувањето „Глобално водство, соседство и односи со Бугарија“, кое треба да послужи за информирана јавна дебата за предизвиците на Македонија во натамошните евроатлантски интеграции. Истражувањето, во кое се испитувани ставовите на граѓаните за односите на соседите со Македонија, покажало дека за мнозинството граѓани (93,2 отсто), односите со соседите се важни за Македонија.

Извор: Нетпрес

Анкета на МЦМС: Србија најпријателски, Грција нејнепријателски сосед

Од петте соседи, македонските граѓани, односно 42,5 проценти, ја перципираат Србија како најпријателски сосед на Македонија, по која следи Албанија со 18,5 проценти, додека 81,2 проценти изјавиле најнепријателски сосед е Грција, покажало истражувањето на Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институтот за демократија (ИДСЦ)

Извор: Хајдпарк

Анкета: Односите со соседите се важни за Македонија

Односите со соседите се важни за Македонија, според големо мнозинство од 93,2  отсто на граѓаните. Од петте соседи, граѓаните ја перципираат Србија (42,5 %) како најпријателски сосед, по која следи Албанија (18,5 %), додека најнепријателски сосед е Грција (81,2%), а секој петти граѓанин (22,8 %) мисли дека ниту еден сосед не е најпријателски за Македонија.

Извор: Е-вести

Анкета на МЦМС: Најтопли односи имаме со Србите

Според 93,2% од граѓаните, односите со соседите за Македонија се најважни. Од петте соседи, со кои гранични Македонија има најтопли односи со Србија, според 42,5% од граѓаните, потоа следува Албанија (18,5 %), додека најнепријателски сосед е Грција (81,2%), а секој петти граѓанин (22,8 %) мисли дека ниту еден сосед не е најпријателски за Македонија

Извор: Максим

АНКЕТА: Македонците ја сметаат Србија за најпријателски сосед - Грција за најнепријателски

Последното истражување за ставовите на граѓаните за односите на соседите со Македонија кое го спроведе Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институтот за демократија (ИДСЦС), покажува дека од петте соседи, граѓаните ја перципираат Србија (42,5 %) како најпријателски сосед, по која следи Албанија (18,5 %), додека најнепријателски сосед е Грција (81,2%), а секој петти граѓанин (22,8 %) мисли дека ниту еден сосед не е најпријателски за Македонија. 93,2 % од граѓаните сметаат дека односите со соседите се важни за Македонија.

Извор: Прес 24

Македонските граѓаните, ја перцепираат Србија како најпријателски сосед на Македонија

Македонските граѓаните, ја перцепираат Србија како најпријателски сосед на Македонија, односно 42,5 проценти, по која следи Албанија со 18,5 проценти, додека 81,2 проценти изјавиле дека најнепријателски сосед е Грција, покажало истражувањето на Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институтот за демократија (ИДСЦС).

Извор: Фаланга

Истражување на МЦМС: Србија е најпријателски сосед, а Грција најнепријателски

Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институтот за демократија (ИДСЦС) за прв пат го спроведоа истражувањето „Глобално водство, соседство и односи со Бугарија“, кое треба да послужи за информирана јавна дебата за предизвиците на Македонија во натамошните евроатлантски интеграции.

Извор: Република

Србија најпријателски, Грција најнепријателски сосед: резултати од истражувањето на МЦМС

Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институтот за демократија (ИДСЦС) за прв пат го спроведоа истражувањето „Глобално водство, соседство и односи со Бугарија“, кое треба да послужи за информирана јавна дебата за предизвиците на Македонија во натамошните евроатлантски интеграции.

Извор: Либертас

Анкета - Над 80% од граѓаните, во Грција гледаат сосед – непријател

Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институтот за демократија (ИДСЦС) за прв пат го спроведоа истражувањето „Глобално водство, соседство и односи со Бугарија“.Истото треба да послужи за информирана јавна дебата за предизвиците на Македонија во натамошните евроатлантски интеграции.

Извор: Ин пресс

АНКЕТА: Србија најпријателски, Грција најнепријателски сосед

Граѓаните ја перципираат Србија (42,5%) како најпријателски сосед, по која следи Албанија (18,5%), додека најнепријателски сосед е Грција (81,2%). Односите со соседите се важни за Македонија, според големо мнозинство од 93,2  отсто на граѓаните. Од петте соседи, граѓаните ја перципираат Србија (42,5 %) како најпријателски сосед, по која следи Албанија (18,5 %), додека најнепријателски сосед е Грција (81,2%), а секој петти граѓанин (22,8 %) мисли дека ниту еден сосед не е најпријателски за Македонија.

Извор: Телеграф

Србија најпријателски, Грција најнепријателски сосед

Од петте соседи, македонските граѓаните, односно 42,5 отсто, ја перцепираат Србија како најпријателски сосед на Македонија, по која следи Албанија со 18,5 отсто, додека 81,2 отсто изјавиле најнепријателски сосед е Грција, покажало истражувањето на Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институтот за демократија (ИДСЦС).

Извор: Журнал

Анкета: Односите со соседите се важни за Македонија

Односите со соседите се важни за Македонија, според големо мнозинство од 93,2  отсто на граѓаните. Од петте соседи, граѓаните ја перципираат Србија (42,5 %) како најпријателски сосед, по која следи Албанија (18,5 %), додека најнепријателски сосед е Грција (81,2%), а секој петти граѓанин (22,8 %) мисли дека ниту еден сосед не е најпријателски за Македонија.

Извор: Курир

АНКЕТА НА МЦМС: СРБИЈА НАЈПРИЈАТЕЛСКИ, ГРЦИЈА НАЈНЕПРИЈАТЕЛСКИ СОСЕД

Од петте соседи, македонските граѓаните, односно 42,5 проценти, ја перцепираат Србија како најпријателски сосед на Македонија, по која следи Албанија со 18,5 проценти, додека 81,2 проценти изјавиле најнепријателски сосед е Грција, покажало истражувањето на Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институтот за демократија (ИДСЦС).

Извор: Актуелно 24

Македонците ја сметаат Србија за најпријателски сосед, а Грција за најнепријателски

Од петте соседи, граѓаните ја перципираат Србија (42,5 %) како најпријателски сосед,по која следи Албанија (18,5 %), додека најнепријателски сосед е Грција (81,2%), а секојпетти граѓанин (22,8 %) мисли дека ниту еден сосед не е најпријателски за Македонија. Односите со соседите се важни за Македонија, според големо мнозинство (93,2 %) награѓаните. Граѓаните ги оценуваат сегашните односи со соседите со 0,11 на скала од -5 до 5.

Извор: Плус инфо

Анкета: Србија ни е најпријателска земја

Односите со соседите се важни за Македонија, според големо мнозинство од 93,2  отсто на граѓаните. Од петте соседи, граѓаните ја перципираат Србија (42,5 %) како најпријателски сосед, по која следи Албанија (18,5 %), додека најнепријателски сосед е Грција (81,2%), а секој петти граѓанин (22,8 %) мисли дека ниту еден сосед не е најпријателски за Македонија.

Извор: Денешен

Македонците ја сметаат Србија за најпријателски сосед, а Грција за најнепријателски

Од петте соседи, граѓаните ја перципираат Србија (42,5 %) како најпријателски сосед,по која следи Албанија (18,5 %), додека најнепријателски сосед е Грција (81,2%), а секојпетти граѓанин (22,8 %) мисли дека ниту еден сосед не е најпријателски за Македонија. Односите со соседите се важни за Македонија, според големо мнозинство (93,2 %) награѓаните. Граѓаните ги оценуваат сегашните односи со соседите со 0,11 на скала од -5 до 5.

Извор: А1 он

Србија и Албанија ни се најпријателски соседи

Прашани посебно за секој сосед, граѓаните на Македонија ги имаат следните перцепции за пријателското или неутрално однесување: Србија (87,1 %), Албанија (71,3 %), Косово (64,4 %), Бугарија (53,4 %) и Грција (7,95 %).

Извор: МКД

 

Проекти

Civica Mobilitas Мојот Избор

Ново

Се наоѓаш тука  : Почетна Вести и јавност МЦМС во медиумите Медиумите за вториот дел од истражувањето „Глобално водство, соседство и односи со Бугарија“