Македонски центар за меѓународна соработка - МЦМС

Медиумите за третиот дел од истражувањето „Глобално водство, соседство и односи со Бугарија“ PDF Печати Е-пошта
Петок, 14 Февруари 2014 13:50

На 10 јануари 2014 година МЦМС и ИДСЦС го објавија третиот дел од истражувањето „Глобално водство, соседство и односи со Бугарија“. Подолу се известувањата на медиумите за тоа.

Македонците очекуваат поддршка од Бугарија за ЕУ

Според истражувањето „Глобално водство, соседство и односи со Бугарија“ спроведено од  Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институтот за демократија (ИДСЦС), мнозинството македонски граѓани очекуваат Бугарија да ја поддржи Македонија во натамошните интеграции во Европската унија.

Извор: Пресс24

Анкета - Историјата и нејзиното толкување се најголема пречка за поинтензивна соработка меѓу Македонија и Бугарија

Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институтот за демократија (ИДСЦС) за прв пат го спроведоа истражувањето „Глобално водство, соседство и односи со Бугарија“.

Извор: Инпресс

Македонците очекуваат поддршка од Софија за ЕУ

Мнозинството македонски граѓани очекуваат Бугарија да ја поддржи Македонија во натамошните интеграции во Европската Унија, покажува истражувањето „Глобално водство, соседство и односи со Бугарија“, кое го спроведуваат Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институтот за демократија (ИДСЦС).

Извор: Нова Македонија

Македонците очекуваат поддршка од Бугарија за ЕУ

Најголема пречка за поинтензивна соработка меѓу Македонија и Бугарија граѓаните сметаат дека е историјата - 30 отсто, а речиси 21 процент нејзиното толкување, додека 12 отсто сметаат дека тоа се политичарите во двете земји поради нивни теснопартиски интереси.

Извор: Вечер

За македонските граѓани Бугарија е пријателска земја

За македонските граѓани Бугарија е пријателска земја. Според последната анкета на Македонскиот Центар за меѓународна соработка и Институтот за демократија, над 87% Македонци очекуваат поддршка од Бугарија во евроинтегративниот процес.  Ист е процентот и на граѓани кои сметаат дека е важно да се подобрат односите меѓу двете соедни земји.

Извор: Сител

Македонија и Бугарија сакаат подобри меѓусоседски односи

Македонците сакаат подобри односи со Бугарија. Дури 87,5 проценти од македонските граѓани очекуваат Бугарија да ја поддржи Македонија во натамошните интеграции во Европската Унија. Договорот за добрососедство е идеална прилика за надминување на разликите во толкувањето на историјата. Ова го покажа најновата анкета спроведена од Македонскиот центар за меѓународна соработка и Институтот за демократија.

Извор: Алфа

Македонците очекуваат поддршка од Бугарија за ЕУ

Резултатите од анкета покажуваат дека големо мнозинство македонските граѓани очекуваат поддршка од источниот сосед на патот кон ЕУ. Историјата - најголема пречка за поголема соработка.

Извор: Дојче веле

АНКЕТА: МАКЕДОНЦИТЕ ОЧЕКУВААТ ПОДДРШКА ОД БУГАРИЈА ЗА ЕУ

Мнозинството македонски граѓани очекуваат Бугарија да ја поддржи Македонија во натамошните интеграции во Европската унија, покажува истражувањето „Глобално водство, соседство и односи со Бугарија“ што го спроведува Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институтот за демократија (ИДСЦС).

Извор: Утрински весник

Македонија очекува поддршка од Бугарија за ЕУ

Мнозинството македонски граѓани очекуваат Бугарија да ја поддржи Македонија во натамошните интеграции во Европската унија, покажува истражувањето "Глобално водство, соседство и односи со Бугарија" што го спроведува Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институтот за демократија (ИДСЦС).

Извор: Телеграф

Анкета: Македонците очекуваат поддршка од Бугарија за ЕУ

Големо мнозинство македонски граѓани очекуваат Бугарија да ја поддржи Македонија во натамошните интеграции во Европската унија, покажува истражувањето „Глобално водство, соседство и односи со Бугарија“ што го спроведува Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институтот за демократија (ИДСЦС).

Извор: Плус Инфо

Македонија очекува поддршка од Бугарија на патот кон ЕУ

Мнозинството македонски граѓани очекуваат Бугарија да ја поддржи Македонија во натамошните интеграции во Европската унија, покажува истражувањето "Глобално водство, соседство и односи со Бугарија" што го спроведува Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институтот за демократија.

Извор: Точка

Анкета: Македонците очекуваат поддршка од Бугарија за ЕУ, но не гледаат заедничка историја

Мнозинството македонски граѓани очекуваат Бугарија да ја поддржи Македонија во натамошните интеграции во Европската унија, покажува истражувањето „Глобално водство, соседство и односи со Бугарија“ што го спроведува Македонскиот центар за меѓународна соработка и Институтот за демократија.

Извор: Република

Анкета: Македонците очекуваат поддршка од Бугарија за ЕУ

Мнозинството македонски граѓани очекуваат Бугарија да ја поддржи Македонија во натамошните интеграции во Европската унија, покажува истражувањето „Глобално водство, соседство и односи со Бугарија“ што го спроведува Македонскиот центар за меѓународна соработка и Институтот за демократија.

Извор: Курир

Анкета: Македонците очекуваат поддршка од Бугарија за ЕУ

Испитувањето на јавното мислење е направено преку теренска анкета во периодот 15 ноември до 1 декември минатата година на репрезентативен примерок од 1.000 испитаници.

Извор: Канал 5

Македонија очекува поддршка од Бугарија на патот кон ЕУ

Мнозинството македонски граѓани очекуваат Бугарија да ја поддржи Македонија во натамошните интеграции во Европската унија, покажува истражувањето „Глобално водство, соседство и односи со Бугарија“ што го спроведува Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институтот за демократија (ИДСЦС).

Извор: Нетпресс

Анкета: Македонците очекуваат поддршка од Бугарија за ЕУ

Мнозинството македонски граѓани очекуваат Бугарија да ја поддржи Македонија во натамошните интеграции во Европската унија, покажува истражувањето „Глобално водство, соседство и односи со Бугарија“ што го спроведува Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институтот за демократија (ИДСЦС).

Извор: 24 вести

Македонците очекуваат поддршка од Бугарија за ЕУ

Мнозинството од 87,5 отсто од македонските граѓани очекуваат Бугарија да ја поддржи Македонија во натамошните интеграции во Европската Унија. Ова е дел од истражувањето „Глобално водство, соседство и односи со Бугарија" што го спроведе Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Институтот за демократија (ИДСЦС).

Извор: МКД.мк

 

Проекти

Civica Mobilitas Мојот Избор

Ново

Се наоѓаш тука  : Почетна Вести и јавност МЦМС во медиумите Медиумите за третиот дел од истражувањето „Глобално водство, соседство и односи со Бугарија“