Македонски центар за меѓународна соработка - МЦМС

Медиумите за следењето и анализата на ризиците од корупција и организиран криминал PDF Печати Е-пошта
Вторник, 24 март 2015 10:16

Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) заедно со Центарот за изучување на демократијата (ЦСД) од Бугарија на 19 март 2015 година организираше форум на кој го презентираше Извештајот  за следење и анализа на ризиците од корупција и организиран криминал и три други документи за јавни политики. Подолу се објавите за настанот и документите презентирани на него.

Извештај за корупција и организиран криминал во Македонија

Повеќе од 60 проценти од граѓаните сметаат дека сите или најголемиот дел од државните службеници се вмешани во корупција. Според категоризацијата на ОН,службениците се првата и најниската алка во системот на една држава во кој влегува корупцијата и организираниот криминал.Тие понатаму одат и до пет нивоа, од кои највисоките се влегување во влада и влегување како кандидати во политичката арена.Во Македонија,според овој извештај,ризиците ги има на сите нивоа.

Извор: Телма 

Истражување: Кои професии се најризични за корупција

Системски пропусти во борбата со корупцијата, тоа е перцепцијата на 400 анкетирани компании и 40 експерти за ризиците од корупција и организиран криминал кои учествувале во истражувањето на МЦМС.

Извор: Канал 5

Презентиран извештајот за следење на ризиците од корупција и организиран криминал

Македонскиот центар за меѓународна соработка го презентира извештајот за следење на ризиците од корупција и организиран криминал во државава. Претставени и три пократки документи за јавни политики посветени на студии на случај со корупција и криминал.

Извор: МРТ

Форум за јавни политики во организација на МЦМС

Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) денеска во Скопје организира Форум за јавни политики насловен како „Следење и анализа на ризиците од корупција и орагизиран криминал“.

Извор: Канал 5

Форум за јавни политики во организација на МЦМС

Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) денеска во Скопје организира Форум за јавни политики насловен „Следење и анализа на ризиците од корупција и организиран криминал“.

Извор: Сител

Трговијата со дрога, криумчарењето мигранти и затајување данок најчести форми на криминал

Најчести форми на организиран криминал во Македонија се трговијата со дрога, криумчарење мигранти, а во делот на финансискиот криминал е затајувањето данок и изнуда. Поранливи на ризик од организиран криминал се одделенијата или полициските службеници на граничната и сообраќајната полиција, како и полицијата за сузбивање на криминалот.

Извор: Утрински

Трговијата со дрога, криумчарењето мигранти и затајување данок најчести форми на криминал

Најчести форми на организиран криминал во Македонија се трговијата со дрога, криумчарење мигранти, а во делот на финансискиот криминал е затајувањето данок и изнуда. Поранливи на ризик од организиран криминал се одделенијата или полициските службеници на граничната и сообраќајната полиција, како и полицијата за сузбивање на криминалот.

Извор: Денешен

Трговијата со дрога, кримчарењето мигранти и затајување данок најчести форми на криминал

Најчести форми на организиран криминал во Македонија се трговијата со дрога, криумчарење мигранти, а во делот на финансискиот криминал е затајувањето данок и изнуда. Поранливи на ризик од организиран криминал се одделенијата или полициските службеници на граничната и сообраќајната полиција, како и полицијата за сузбивање на криминалот, пренесува МИА.

Извор: Курир

Трговијата со дрога, криумчарењето мигранти и затајување данок најчести форми на криминал

Најчести форми на организиран криминал во Македонија се трговијата со дрога, криумчарење мигранти, а во делот на финансискиот криминал е затајувањето данок и изнуда. Поранливи на ризик од организиран криминал се одделенијата или полициските службеници на граничната и сообраќајната полиција, како и полицијата за сузбивање на криминалот.

Извор: 24 Вести

Форум за јавни политики

Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) денеска во Скопје организира Форум за јавни политики насловен „Следење и анализа на ризиците од корупција и организиран криминал“.

Извор: Вечер

ТРГОВИЈАТА СО ДРОГА, КРИУМЧАРЕЊЕТО МИГРАНТИ И ЗАТАЈУВАЊЕ ДАНОК НАЈЧЕСТИ ФОРМИ НА КРИМИНАЛ ВО МАКЕДОНИЈА

Најчести форми на организиран криминал во Македонија се трговијата со дрога, криумчарење мигранти, а во делот на финансискиот криминал е затајувањето данок и изнуда. Поранливи на ризик од организиран криминал се одделенијата или полициските службеници на граничната и сообраќајната полиција, како и полицијата за сузбивање на криминалот.

Извор:  Вест

Форум за јавни политики во организација на МЦМС

Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) денеска во Скопје организира Форум за јавни политики насловен „Следење и анализа на ризиците од корупција и организиран криминал“.

Извор: Алфа ТВ

Трговијата со дрога, кримчарењето мигранти и затајување данок најчести форми на криминал

Најчести форми на организиран криминал во Македонија се трговијата со дрога, криумчарење мигранти, а во делот на финансискиот криминал е затајувањето данок и изнуда. Поранливи на ризик од организиран криминал се одделенијата или полициските службеници на граничната и сообраќајната полиција, како и полицијата за сузбивање на криминалот.

Извор: Сител

Како се прави криминал во Македонија?

Најчести форми на организиран криминал во Македонија се трговијата со дрога, криумчарење мигранти, а во делот на финансискиот криминал е затајувањето данок и изнуда. Поранливи на ризик од организиран криминал се одделенијата или полициските службеници на граничната и сообраќајната полиција, како и полицијата за сузбивање на криминалот.

Извор: Е-магазин

Трговијата со дрога, кримчарењето мигранти и затајување данок најчести форми на криминал

Најчести форми на организиран криминал во Македонија се трговијата со дрога, криумчарење мигранти, а во делот на финансискиот криминал е затајувањето данок и изнуда. Поранливи на ризик од организиран криминал се одделенијата или полициските службеници на граничната и сообраќајната полиција, како и полицијата за сузбивање на криминалот.

Извор: Лидер

Во Македонија најчесто се тргува со дрога, се шверцуваат емигранти и се затајува данок

Најчести форми на организиран криминал во Македонија се трговијата со дрога, шверцување емигранти, а во делот на финансискиот криминал е затајувањето данок и изнуда. Поранливи на ризик од организиран криминал се одделенијата или полициските службеници на граничната и на сообраќајната полиција, како и полицијата за искоренување на криминалот.

Извор: Република

ИЗВЕШТАЈ НА МЦМС: Повеќе од 60 отсто од граѓаните сметаат дека најголем дел или речиси сите службени лица се корумпирани

Понеделник, 23 март 2015 – Иако е намалена распространетоста на корупцијата  во споредба со претходната декада, сепак, перцепцијата на дури 62% од граѓаните е дека најголем дел или речиси сите службени лица се вмешани во коруптивни активности. Брзото богатење на оние кои се на власт е клучен фактор за распространетоста на корупцијата во Македонија. И покрај постојаната борба против корупцијата на државните институции, како и процесирањето на повеќе од 200 случаи годишно, има многу малку пресуди за корупција и организиран криминал, се забележува во Извештајот за следење на ризици од корупција и организиран криминал  на Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС).

Извор: Академик

 

Проекти

Civica Mobilitas Мојот Избор

Ново

Се наоѓаш тука  : Почетна Вести и јавност МЦМС во медиумите Медиумите за следењето и анализата на ризиците од корупција и организиран криминал