Македонски центар за меѓународна соработка - МЦМС

Медиумите за проектот „Родум од Македонија“ PDF Печати Е-пошта
Четврток, 16 јули 2015 14:29

Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) заедно со Обединетата македонска дијаспора (ОМД) на 10 јули 2015 година, информираа за проектот „Родум од Македонија“ (Birthright Macedonia) и го означија почетокот на тринеделеннот студиски престој на учесниците во Македонија. Подолу се објавите од медиумите за настанот.

Стартуваше проектот „Родум од Македонија“

По потекло Македонци а не го познаваат својот јазик. Ова е судбината на децата на македонски државјани иселени во Канада и САД, кои и покрај големиот број на мерки кои ги преземаат македонските пратеници во дијаспората, сепак не успеале да го зачуваат јазикот од матичната земја.

Извор: 24 Вести

Промовиран проектот „Родум од Македонија“

Четворица млади луѓе од САД и Канада кои имаат потекло од Македонија се првите на студиски престој во земјата во рамки на проектот „Родум од Македонија“ што го организираат Обединетата македонска дијаспора и Македонскиот центар за меѓународна соработка.
Примарна цел на овој проект, како што информираат организаторите, е младите Македонци кои се родени и живеат надвор од државата да го запознаат нивното културно наследство и да воспостават контакти и пријателства меѓу себе и со нивните врсници во Македонија, пренесува МИА.

Извор: НетПрес

Промовиран проектот „Родум од Македонија“

Четворица млади луѓе од САД и Канада кои имаат потекло од Македонија се првите на студиски престој во земјата во рамки на проектот „Родум од Македонија“ што го организираат Обединетата македонска дијаспора и Македонскиот центар за меѓународна соработка, како локален партнер.

Извор: Лидер

Родум од Македонија - Проект за македонските иселеници

Македонци по потекло, но од мајчиниот јазик знаат само здраво. Ислениците не успеваат да го пренесат јазикот во наследство. Добро зборува само првата генерација.  Преку прокет,   студенти  од  дијаспората ќе се враќаат во Македонија.  Три недели ќе работат во невладини органи, државни институции, ќе бидат сместени во семејстава  и се надеваат дека ќе го научат јазикот на нивните предци.

Извор: Сител

Промовиран проектот „Родум од Македонија“

Четворица млади луѓе од САД и Канада кои имаат потекло од Македонија се првите на студиски престој во земјата во рамки на проектот „Родум од Македонија“ што го организираат Обединетата македонска дијаспора и Македонскиот центар за меѓународна соработка.

Извор: Курир

Промовиран проектот „Родум од Македонија“

Четворица млади луѓе од САД и Канада кои имаат потекло од Македонија се првите на студиски престој во земјата во рамки на проектот „Родум од Македонија“ што го организираат Обединетата македонска дијаспора и Македонскиот центар за меѓународна соработка.

Извор: ИдиВиди

Промовиран проектот „Родум од Македонија“

Четворица млади луѓе од САД и Канада кои имаат потекло од Македонија се првите на студиски престој во земјата во рамки на проектот „Родум од Македонија“ што го организираат Обединетата македонска дијаспора и Македонскиот центар за меѓународна соработка.

Извор: Денешен

Промовиран проектот „Родум од Македонија”

Четворица млади луѓе од САД и Канада кои имаат потекло од Македонија се првите на студиски престој во земјата во рамки на проектот „Родум од Македонија“ што го организираат Обединетата македонска дијаспора и Македонскиот центар за меѓународна соработка.

Извор: Репортер

Почна проектот „Родум од Македонија“ - против асимилацијата, за зачувување на мајчиниот јазик

Четворица млади луѓе од САД и Канада што имаат потекло од Македонија се првите на студиски престој во земјата во рамки на проектот „Родум од Македонија“ што го организираат Обединетата македонска дијаспора и Македонскиот центар за меѓународна соработка.

Извор: МКД

Промовиран проектот „Родум од Македонија“

Четворица млади луѓе од САД и Канада кои имаат потекло од Македонија се првите на студиски престој во земјата во рамки на проектот „Родум од Македонија“ што го организираат Обединетата македонска дијаспора и Македонскиот центар за меѓународна соработка.

Извор: Канал 5

Промовиран проектот „Родум од Македонија“

Четворица млади луѓе од САД и Канада кои имаат потекло од Македонија се првите на студиски престој во земјата во рамки на проектот „Родум од Македонија“ што го организираат Обединетата македонска дијаспора и Македонскиот центар за меѓународна соработка. За време на тринеделниот престој во Република Македонија Наташа Калајџиоски, Лукас Стрезов, Арон Кинсон и Филип Јотевски ќе работат во Институтот за демократија, невладината Аналитико, првата детска амбасада Меѓаши и во Кабинетот на министерот Џери Наумоф.

Извор: Вистина

Промовиран проектот "Родум од Македонија"

Четворица млади луѓе од САД и Канада кои имаат потекло од Македонија се првите на студиски престој во земјата во рамки на проектот "Родум од Македонија" што го организираат Обединетата македонска дијаспора и Македонскиот центар за меѓународна соработка.

Извор: Точка

Студенти од САД и Канада ќе ја запознаваат земјата на своите предци

По двајца студенти од Америка и Канада , во наредните три недели ќе престојуваат во татковината на своите предци. Со нивното доаѓање ОМД и МЦМС го означија почетокот на проектот Родум од Македонија. Целта е запознавање на културното наследство и воспоставување на контакти и пријателства.

Извор: Канал 5

Дијаспора: Странските култури и јазици го потиснуваат македонскиот јазик

Четворица студенти со потекло од Македонија, од кои само еден едвај разбира македонски, од денеска присуствуваат на тринеделна студиска програма во земјава. Ќе бидат сместени во домови на македонци кои не им се роднини, а идејата е да се запознаат со јазикот, културата и традицијата...

Извор: МРТ

 

Проекти

Civica Mobilitas Мојот Избор

Ново

Се наоѓаш тука  : Почетна Вести и јавност МЦМС во медиумите Медиумите за проектот „Родум од Македонија“